1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA

I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.

(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)

dilluns, 14 de febrer del 2011

El grup Aljub al Ferrer i Guàrdia



El proper dimecres (23-F!), a les 18.00 h. a la Sala d'Actes de l'Institut, actuarà el grup de folk valencià ALJUB. El concert, que forma part de la celebració dels nostres 20 Anys, s'emmarca en l'oferta que Escola Valenciana i el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics han fet amb el nom de "So de Sons. II Circuit de música en valencià" a fi de fer més accessible al gran públic l'efervescència (en quantitat i qualitat) que la música valenciana està experimentant els darrers anys (i amb l'absoluta indiferència, quan no animadversió, de l'Autoritat).

Amb el pas dels anys, ALJUB ha anat guanyant-se un merescut prestigi com una de les propostes més interessants de la música valenciana d'arrel. El seu fundador, Joansa Maravilla, treballa bàsicament a partir de lletres i melodies tradicionals i des d'ací elabora noves sonotitats, sovint inflùenciades per la música àrab.

ALJUB ha actuat en festivals com Folk Cartagena, Flok Segovia, Folk Getxo, Xàbia Folk, Fira Mediterrània (Manresa), Tradicionàrius (Barcelona), Santisteban Folk (Jaén), Cicle Solc (El Lluçanès), Etnomúsic (València), Festacarrer (La Xara), Sa Riba Folk (Mallorca)...

El seu espectacle Afluències (Picap 2009) ha obtingut el Premi Mediterània a la Fira de Manresa i el seu disc del mateix títol, el Premi Ovidi Montllor al millor treball folk de 2009. La seua discografia es complementa amb Escarbant en la memòria (Cambra Records 2004) i Portes (Picap 2010).

ALJUB està integrat per: Joansa Maravilla (darbukes, panders i panderetes), Spyros Kaniaris (guitarra flamenca i lira de pontos), Xavi Alaman (contrabaix), Xavier Feltrer (clrinet i flauta travessera), Jota Martínez (lavta, saz i viola de roda) i Mara Aranda (veu i panders).

Ací podeu veure'n alguns vídeos: la interpretació de L'Alqueria del Barbut que va tenir lloc a Burjassot el 25 de novembre de 2005 i que fou emès en el capítol 156 del programa Arrels, de Punt 2; l'actuació de Mara Aranda & Solatge en Rodasons (Tradicionàrius, 20 de març de 2009); i el reportatge sobre el grup de folk que Punt 2 va emetre el 22 de gener de 2006.

Una magnífica oportunitat, doncs, per gaudir d'una música i d'uns músics d'una gran qualitat i descobrir unes sonoritats que solen ser engolides pel soroll mediàtic dels grans altaveus socials. Esperem que la sala es trobarà plena de gom a gom perquè l'ocasió s'ho mereix.

                                                      La cantant Mara Aranda
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada