1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA

I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.

(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)

diumenge, 6 de febrer del 2011

Poseu-vos protector solar i altres consells


L'amic Lucas Garrido ens envia aquest enllaç del vídeo del programa Singulars que el Canal 33 de Televisió de Catalunya va emetre el 17 de gener passat. Us en reproduïm ací mateix el text perquè seguiu més bé la imatge.

"Senyores i senyors, poseu-vos protector solar. Si us hagués de donar només un consell per al futur, us diria: poseu-vos protector solar. Els beneficis d’usar protector solar han estat provats científicament, mentre que la resta de consells que us donaré no tenen cap altra base fiable que la meva erràtica experiència. Són aquests:

Disfruteu el poder i la bellesa de la joventut… no em feu cas. No entendreu el poder i la bellesa de la joventut fins que s’hagin esvaït, però creieu, d’aquí a vint anys mirareu fotos vostres i entendreu quantes possibilitats teníeu al vostre abast, i com n’era de fabulós el vostre aspecte. No esteu tan grassos com us penseu.

No us preocupeu pel futur, o preocupeu-vos, però sapigueu que amoïnar-se es tan efectiu com intentar resoldre una equació d’àlgebra mastegant xiclet. Els problemes realment importants de la vostra vida seran els que mai se us haurien passat pel cap, aquells que et deixen aclaparat un divendres qualsevol a les quatre de la tarda.

Feu cada dia una cosa que us faci por. Canteu. No jugueu amb els sentiments dels altres, ni tolereu que ningú jugui amb els vostres. Relaxeu-vos. No perdeu el temps amb l’enveja: de vegades es guanya i de vegades es perd. La cursa és llarga i, al final, només competireu amb vosaltres mateixos. Recordeu els elogis rebuts, oblideu els insults. Si ho aconseguiu, digueu-me com ho heu fet.

Conserveu les belles cartes d’amor i llanceu els rebuts bancaris. Estireu-vos, no us sentiu culpables si no sabeu què voleu fer amb la vostra vida. Les persones més interessants que conec no sabien què volien fer amb la seua vida als vint-i-dos anys. Alguns encara no ho saben, als quaranta anys.

Preneu molt de calci. Sigueu amables amb els vostres genolls, els trobareu a faltar quan us fallin. Potser us casareu, potser no; potser tindreu criatures, potser no; potser us dibuixareu els quaranta, potser no; potser ballareu com descosits a les vostres bodes d’or. Feu el que feu, no us congratuleu en excés ni tampoc us censureu, teniu les mateixes opcions que tots els altres.

Disfruteu del vostre cos, feu-lo servir de totes les maneres que pugueu, no tingueu por de fer-ho, o del que els altres puguin pensar, és el millor instrument que mai posseireu. Balleu, encara que no ho pugueu fer en cap altre lloc que a la vostra sala d’estar. Llegiu les instruccions, encara que no les seguiu. No llegiu revistes de bellesa, només us farà sentir lletjos.

Conegueu a fons els vostres pares; no sabeu quan marxaran per sempre. Sigueu amables amb els vostres germans, són el lligam amb el vostre passat i, probablement, estaran amb vosaltres en el futur. Enteneu que els amics vénen i van, però mantingueu-vos units als pocs que són valuosos. No us desvinculeu d’alguns llocs i costums, perquè com més grans sereu, més els necessitareu.

Viatgeu. Accepteu algunes veritats inalienables: els preus sempre pujaran, els polítics sempre mentiran, i vosaltres també us fareu vells; i quan sigueu vells, recordareu que els preus eren raonables, que els polítics eren nobles i que els joves respectaven els més grans.

No feu bestieses amb el vostre cabell, o quan tingueu quaranta semblarà que en teniu vuitanta-cinc. Aneu amb compte a quins consells feu cas, sigueu pacients amb aquells que us els donen. Els consells són una forma de nostàlgia: donar-los, és una manera de recuperar deixalles del passat, netejar-hi les parts lletges, reciclar-les i fer que tinguin més valor del que tenen.

Però creieu-me: poseu-vos protector solar."

1 comentari:

  1. Heus ací una altra versió. Quan la vaig veure, em vaig emocionar. Aquests ianquis...

    Ah! La veu del video que tu enllaces és la del Lluís Marco, no?

    ResponElimina